Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na pierniczkach"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 178
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 178
Składniki
Pierniczki rozkrusz na drobne kawałeczki. Suchary włóż do woreczka foliowego, roztłucz wałkiem do ciasta. Wsyp razem z pierniczkami do misy. Zalej roztopionym i przestudzonym masłem. Zagnieć gładką masę, wylep nią dno oraz boki tortownicy. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Twaróg przepuść przez maszynkę (lub użyj gotowego mielonego białego sera), zmiksuj z cukrem, sokiem pomarańczowym, całymi jajkami i proszkiem budyniowym. Przelej mieszankę do tortownicy. Piecz około 60 minut w temperaturze 160 st.
Pomarańcze sparz, obierz ze skórki, usuń błonkę. Pokrój owoce w plasterki. Marmoladę (morelową lub pomarańczową) włóż do rondelka, lekko podgrzej.
Upieczony sernik wyjmij z formy, schłodź, a następnie posmaruj marmoladą i udekoruj plastrami pomarańczy. Odstaw, aby marmolada zastygła. Udekoruj listkami świeżej mięty.
Czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 1,40 zł.
Sernik z ubijanymi na sztywno białkami często szybko rośnie, a potem opada. Dlatego, jeśli nie chcesz ryzykować, dodaj do masy całe jajka albo ubij jedynie połowę białek. Pamiętaj też, aby w trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Wówczas, niemal na pewno, twój sernik opadnie.Źródło: Świat kobiety