Do góry

Desery Przepis na:

sernik na zimno

sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 18655

pyszny lekki sernik

Składniki

  • Biszkopt:jajka-6szt cukier-1szklanka mąka-1szklanka proszek do pieczenia-1łyżeczka
  • MASA:ser biały-40dag śmietana 30%-1/2litra galaretki jasne-2szt. śnieżka-1szt cukier-5łyżek
  • DODATKOWO:dżem brzoskwiniowy-1 szt kokos-10dag masło-1-2 łyżki cukier-1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sernik na zimno

Przygotowanie

  1. pieczemy biszkopt z 6 jajek.Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywno dodajemy żółtka+cukier dalej ubijamy na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem formę pieczemy w ok.170stC przez ok.35-40 min.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż na 2 części

  2. MASA:
    ser mielimy i mieszamy z 5 łyżkami cukru.2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l.wody studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno ze śnieżką dodajemy tężejącą galaretkę i ser z cukrem dokładnie mieszamy.Wlewamy na jedną część biszkopta przykrywamy drugą częścią

  3. wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym

  4. na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła wsypujemy kokos+1 łyżkę cukru mieszając rumienimy wiórka gdy są gotowe posypujemy nimi po dżemie.Ciasto schładzamy.Najlepsze jest na drugi dzień SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 lutego 2014 Zrobiłam :) i donoszę że wszystkim bardzo, bardzo smakował :)) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 stycznia 2014 Chcę zrobić ten sernik, podpowiedz mi jakiej wielkości ma być blaszka, czy duża tortownica nie będzie za mała ?

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 stycznia 2014 Przepyszny Twój serniczek i tak mi się podoba, że łapkę zostawiam :) chociaż nazwa jego zwykła :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń