Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno:

Sernik na zimno:

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3096

Dodano:

Odsłon: 6556

Chociaż piekę dużo ciast, domownicy za nim nie przepadają. Za to ze smakiem zjadają serniczki na zimno. Wymyślam więc różne wersje by zadowolić ich podniebienia.

Składniki

  • Spód tortownicy o średnicy 28 cm:
  • 2 galaretki wiśniowe + 2 szklanki gorącej wody
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera waniliowego z wiaderka
  • 250 g twarogu śmietankowego (zmielonego)
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • duża puszka brzoskwiń razem z syropem
  • aromat cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 szklanki wrzątku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki wiśniowe rozmieszać z gorącą wodą i odstawić do przestygnięcia.
    Kiedy zaczną gęstnieć - wylać na dno tortownicy i wstawić do lodówki na 15 minut.

  2. Do misy miksera włożyć miękkie masło, ser z wiaderka i zmielony twaróg. Miksować do połączenia się składników.
    Zmniejszyć obroty miksera , wlać śmietankę, syrop z brzoskwiń, sok z cytryny i lekko tężejące galaretki cytrynowe z dodatkiem żelatyny.
    Wyłączyć mikser i dodać pokrojone brzoskwinie. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy.
    Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut by masa serowa zgęstniała.

  3. Na masie serowej rozłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 15 stycznia Extra:) Kolorowy i pyszny - w sam raz na takie ponure dni...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia Super, moje ulubione ciacho i to jeszcze bez pieczenia :) Świetnie się prezentuje, a ta galaretka na wierzchu, to taka przysłowiowa "wisienka na torcie". Pycha, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń