Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 4448

Waniliowy sernik na zimno z galaretką i truskawkami na spodzie z herbatników i masła orzechowego.

Składniki

  • Ser homogenizowany naturalny 1 kg
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 32 g
  • Cukier biały 4 łyżeczki
  • Żelatyna 4 łyżeczki
  • Galaretki truskawkowe 2 opakowania po 75 g każde
  • Truskawki około 300 g
  • Herbatniki 150 g
  • Masło orzechowe 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.

  2. Dno tortownicy o średnicy około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Herbatniki zblendować, wymieszać z masłem orzechowym, przesypać do tortownicy, rozprowadzić równomiernie na dnie i ugnieść.

  4. Ser wymieszać z cukrem wanilinowym i cukrem białym.

  5. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki wody, odstawić na około minutę i podgrzewać przez około 15 sekund w mikrofalówce do rozpuszczenia żelatyny.

  6. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżeczkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i znów wymieszać. W ten sposób dodać jeszcze dwie lub trzy łyżki żelatyny, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak przygotowaną masę wlać do masy serowej mieszając, aby żelatyna nie ścięła się od razu.

  7. Masę serową przelać do tortownicy na warstwę herbatników i wygładzić. Sernik wstawić do lodówki na czas przygotowania truskawek, aby zaczął tężeć.

  8. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki, każdą przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wierzchu sernika w dowolny sposób.

  9. Tak przygotowany sernik najlepiej jest wstawić do zamrażarki na około pół godziny, aby truskawki i wierzch masy serowej bardzo się schłodziły, co przyspieszy proces tężenia galaretki.

  10. Galaretkę dobrze jest wstawić na jakiś czas do lodówki pilnując, aby za bardzo nie stężała.

  11. Sernik wyjąć z zamrażarki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie oddzielić sernik od brzegu tortownicy ostrym nożem, zanurzonym uprzednio na około 30 sekund we wrzątku. Sprawi to, że krawędź ciasta będzie równa. Papier do pieczenia powinien dać się bez problemu wysunąć spod sernika, najłatwiej jest zsunąć delikatnie sernik przy pomocy szerokiego noża na paterę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń