Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czy tort? Ten sernik z powodzeniem można zaliczyć do tortów! Idealne ciasto na lato, kiedy nie chcesz włączać piekarnik a masz ochotę na coś słodkiego. Bez dodatku żelatyny, za to galaretka nadaje mu aksamitnego i orzeźwiającego smaku. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców sezonowych. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku na różne okazje znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu https://www.instagram.com/smacznie_na_talerzu/ Zapraszamy!
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Galaretki cytrynowe rozpuść w 600ml wrzątku. Galaretki truskawkowe rozpuść w 500ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia.
Pokruszone ciasteczka połącz z masłem i wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schłódź w lodówce ok. godziny.
Truskawki oczyść z szypułek, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
W misie miksera umieść ser oraz cukier puder i wymieszaj do połączenie składników. Śmietankę ubij na sztywno.Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę cytrynową wlej do masy serowej, wymieszaj na średnich obrotach. Dodaj ubitą śmietankę i znowu wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównaj.
Poczekaj chwilę aż masa zacznie tężeć. Poukładaj truskawki na masie i zalej galaretką truskawkową. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok 4 godziny. Smacznego!