Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno jagodowo - jeżynowy

Sernik na zimno jagodowo - jeżynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7013

Dodano:

Odsłon: 325

Warstwowy sernik o smaku jagodowo-jeżynowym. Sernik udekorowany galaretkami z musem jeżynowym. Sernik wyszedł winny i pyszny.

Składniki

  • SPÓD: -150 g. biszkopcików
  • -150 g. czekolady z bakaliami -50 g. masła
  • DEKORACJA:
  • -200 ml. musu jeżynowego,przetartego -1 galaretka jagodowa
  • 1.MASA SEROWO -JAGODOWA:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -100 ml. musu jagodowego (przetartego)
  • -15 g. cukru pudru -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 2.MASA SEROWO- WANILIOWA:
  • -330 g. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -20 g. cukru pudru -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 3.MASA SEROWO-JEŻYNOWA:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -100 ml. musu jeżynowego (przetartego)
  • -20 g. cukru pudru(w zależności jak kwaśne owoce)
  • -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. spód-Biszkopciki rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.

  2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem i frużeliną jagodową. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.

  3. masa 2-Postąpić jak z 1 masą lecz bez frużelina a z ekstraktem. Wlać do tortownicy, wyrównać i schłodzić z pół godz.w lodówce.

  4. masa 3-Zrobić jak 1 masę i wylać do tortownicy.Schłodzić parę godzin do zastygnięcia.

  5. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.

  6. dekoracja-Jeżyny rozgotować z paroma łyżkami wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez gęste sito. Jak komuś pestki nie przeszkadzają to nie musi. Zagotować 1 szklankę wody i rozpuścić galaretkę i ostudzić.Dodać mus, wymieszać i ponalewać do małych kubeczków. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

  7. Zastygłe dekoracje, łyżeczką wyjąć z pojemniczków i udekorować sernik. Dodatkowo udekorować miętą i świeżymi jeżynami.
    Sernik przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń