Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno-marmurek z musem truskawkowym.

Sernik na zimno-marmurek z musem truskawkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1560 Ocena: 21402

Dodano:

Odsłon: 143

Bardzo smaczny deser, idealny do popołudniowej kawy.

Składniki

  • galaretka owoce leśne 2 szt.
  • galaretka niebieska 1 szt.
  • galaretka ametystowa 1 szt.
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • galaretka truskawkowa 1 szt.
  • truskawki 50 dag
  • serek homogenizowany 1 kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno-marmurek z musem truskawkowym.

Przygotowanie

  1. Mus truskawkowy:

    Truskawki miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Tak zmiksowaną masę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretki truskawkowe jednocześnie dokładnie mieszamy. Gęsty mus wyłożyć do przygotowanej foremki (keksówki).

  2. Galaretki na kostkę:

    cytrynowa - 1 opak. ametystowa - 1 opak. niebieska - 1 opak. rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody (200 ml) na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki owoce leśne zalewając dwoma szklankami wrzącej wody dokładnie mieszając by galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej folią i zastygniętym musem truskawkowym. Wierzch foremki pokrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na noc.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń