Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z biszkoptem we wzorki

Przepis dnia 2021-04-25
Sernik na zimno z biszkoptem we wzorki

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 8983

Dodano:

Odsłon: 2496

Ciasto biszkoptowe z masami serowymi. Górny biszkopt malowany we wzorki. Tutaj wykorzystałam stary papier z wzorkami. Już publikowanym taki biszkopt lecz z trochę innymi kolorami. Ciasto imprezowe.

Składniki

  • MASA NA WZORKI:
  • -50 g. masła -50 g. cukru pudru -50 g. mąki
  • -50 g. białka -barwniki spożywcze, różnokolorowe
  • BISZKOPT na wzorki:
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT na spód:
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -40 g. cukru pudru -150 ml.śmietanki 30 %
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody -1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • MASA SEROWA Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -40 g. cukru pudru -150 ml.śmietanki 30 %
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody -20 g. posypki czekoladowej
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z biszkoptem we wzorki

Przygotowanie

  1. Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia.(tutaj wykorzystałam stary mój wzór)
    Odwrócić papier i delikatnie natłuścić.

  2. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem.
    Masę podzielić do kilku miseczek. Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. (Tutaj była czerwona, żółta, zielona, niebieska i fioletowa.) Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.

  3. Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Na tą natłuszczoną stronę. Wykałaczką wyrównać.
    Papier z malowanym wzorem przenieść do blaszki 30x40, delikatnie postukać i schłodzić w lodówce z godzinę. Można wieczorem namalować i blaszkę schować do lodówki na całą noc.

  4. biszkopt we wzorki-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto i wyrównać górę. Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i ostrożnie papier. Starać się nie uszkodzić wzorków. Biszkopt ostudzić.

  5. biszkopt na spód- Zrobić identycznie jak poprzedni z tym, że wylać na czysty papier do pieczenia i bez schładzania. Po wystygnięciu, włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyścielanej czystym i wyższym papierem. Żeby masa dobrze przywarła do biszkoptu, to dobrze jest z niego zdrapać skórkę widelcem.

  6. krem 1-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem porcjami dodawanym serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać brzoskwinie i wymieszać łopatką, ale nie długo i wylać na biszkopt w blaszce. Blaszkę schłodzić z pół godziny w lodówce.

  7. krem 2- Postąpić jak z poprzednią masą tylko bez brzoskwiń a na koniec dodaną posypką. Można zetrzeć czekoladę.
    Wylać i rozsmarować w blaszce.

  8. Przykryć malowanym biszkoptem i całość schłodzić w lodówce. Kroić ostrym nożem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń