Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z mascarpone i musem truskawkowym

Sernik na zimno z mascarpone i musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 533

Dodano:

Odsłon: 22375

Bardzo łatwy do zrobienia i szybki, rozpływający się w ustach sernik na zimno z orzeźwiającym musem truskawkowym. Idealny deser na upalne dni. Masa serowa składa się z serka mascarpone i śmietanki kremówki , dzięki czemu sernik jest mega kremowy i delikatny. Musicie koniecznie wypróbować przepis:))

Składniki

  • SPÓD CIASTECZKOWY: • 280 g ciasteczek owsianych • 5 łyżek masła stopionego
  • MASA SEROWA; • 500 g serka mascarpone • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% • 3/4 szkl. cukru pudru
  • • ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej ewentualnie cukier wanilinowy • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. wrzącej wody
  • • skórka otarta z połowy cytryny
  • MUS TRUSKAWKOWY: • 400 g mrożonych truskawek • galaretka truskawkowa • 1/2 szkl. wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z mascarpone i musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. SPÓD CIASTECZKOWY:

    Ciasteczka zmielić w malakserze na drobny piasek lub pokruszyć drobno. Do pokruszonych ciastek dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć ciasteczka i delikatnie uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. MASA SEROWA:

    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
    Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w dużej misce i ubić mikserem na puszysty krem. Dodać startą skórkę z połowy cytryny, wyłuskane ziarenka z laski wanilii i wymieszać. (Jeżeli używamy cukru wanilinowego to możemy go rozpuścić w roztworze żelatyny z wodą.) Do masy serowej dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Można to zrobić mikserem.
    Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć przygotowaną masę serową. Wyrównać i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

  3. MUS TRUSKAWKOWY:

    Truskawki przełożyć do małego garnka, przykryć pokrywką i postawić na małym palniku do momentu aż się rozmrożą i puszczą sok. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus. Dolać pół szklanki wody. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać proszek galaretki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nie gotować! Odstawić do całkowitego ostudzenia. Zimny mus wylać na ściętą masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń