Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy do zrobienia i szybki, rozpływający się w ustach sernik na zimno z orzeźwiającym musem truskawkowym. Idealny deser na upalne dni. Masa serowa składa się z serka mascarpone i śmietanki kremówki , dzięki czemu sernik jest mega kremowy i delikatny. Musicie koniecznie wypróbować przepis:))
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 185
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1157
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 185
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1157
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY: Ciasteczka zmielić w malakserze na drobny piasek lub pokruszyć drobno. Do pokruszonych ciastek dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć ciasteczka i delikatnie uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Przestudzić. Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w dużej misce i ubić mikserem na puszysty krem. Dodać startą skórkę z połowy cytryny, wyłuskane ziarenka z laski wanilii i wymieszać. (Jeżeli używamy cukru wanilinowego to możemy go rozpuścić w roztworze żelatyny z wodą.) Do masy serowej dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Można to zrobić mikserem. Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć przygotowaną masę serową. Wyrównać i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.
MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki przełożyć do małego garnka, przykryć pokrywką i postawić na małym palniku do momentu aż się rozmrożą i puszczą sok. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus. Dolać pół szklanki wody. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać proszek galaretki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nie gotować! Odstawić do całkowitego ostudzenia. Zimny mus wylać na ściętą masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przechowywać w lodówce.