Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 3240

Serniki na zimno to ciasta, które są moimi ulubionymi i dlatego bardzo często goszczą w moim domu, co i polecam każdemu ;)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 200 g
  • masło 100 g
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% 330 g
  • ser biały naturalny z wiaderka 330 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda zimna 4 łyżki
  • Masa truskawkowa:
  • mrożone truskawki 600 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • gorąca woda 150 ml
  • Do ozdoby:
  • truskawki świeże 5-6 szt
  • śmietana 30% 100 ml
  • cukier puder 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksować i połączyć ze stopionym masłem. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dni ciastka. Schować do lodówki.

  2. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodawać ser stale miksując. Żelatynę namoczyć w wodzie, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną, ale płynna żelatynę przelewać do masy serowej stale miksując.

  3. Gotową masę przełożyć na ciastka i schować do lodówki. Truskawki rozgotować z cukrem pudrem.Zmiksować.

  4. Rozpuszczoną galaretkę przelać do truskawek i mikserem połączyć. Gdy masa serowa będzie już stężona przelać na nią galaretkę owocową, schować na noc do lodówki.

  5. Na następny dzień przystroić ubitą śmietaną z cukrem pudrem i owocami, można dodać listki mięty.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń