Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno, który swoim smakiem porwie Cię w kulinarną podróż.
blender, mikser
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 499
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 499
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Składniki
Zmiel ciasteczka na drobny piasek przy pomocy blendera lub malaksera. Dodaj roztopione masło i zmielone orzechy, mieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż mieszankę do formy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć na dno formy, tworząc równy spód. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby stwardniał.
W małym garnku podgrzej wodę, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia. (Pamiętaj, że żelatyna nie powinna wrzeć, ponieważ może stracić swoje właściwości żelujące.) W dużej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. W innej misce dokładnie wymieszaj serek z cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i sokiem z cytryny. Delikatnie połącz z ubitą śmietanką. Gdy żelatyna przestygnie, ale jeszcze nie stężała, wlej ją do masy serowej, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Przelej masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.
W małym garnku podgrzej miód z wodą, mieszając, aż składniki się połączą i sos stanie się płynniejszy.
Tuż przed podaniem, udekoruj wierzch sernika miodowym sosem i posyp pokruszonymi lub całymi orzechami laskowymi. Możesz również dodać kilka świeżych owoców dla koloru i dodatkowego smaku. To idealny deser na zakończenie każdej uczty. Smacznego!