Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Połączenie sera, truskawek i ciasteczek tworzy doskonałe połączenie smakowe. Ten sernik robiła moja babcia w dużej misce bez kruchego spodu i polewy. Najlepiej wychodzi z wiejskiego sera tak go pamiętam z dzieciństwa. Ja go odrobinę zmodyfikowałem.
Ten sernik z truskawkami należy do moich ulubionych ciast. Można go robić z r...
Odsłon: 11460
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 1240
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 901
Uwielbiam wędliny z drobiu i kaczki, w domu można odtworzyć smak ulubionych w...
Odsłon: 3226
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 596
Polecam pyszną babkę w dwóch kolorach i o dwóch smakach z dodatkiem oleju, kt...
Odsłon: 461
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 1240
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 901
Uwielbiam wędliny z drobiu i kaczki, w domu można odtworzyć smak ulubionych w...
Odsłon: 3226
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 596
Polecam pyszną babkę w dwóch kolorach i o dwóch smakach z dodatkiem oleju, kt...
Odsłon: 461
Składniki
Ciastka dokładnie zmielić w blenderze, następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na spód tortownicy.
Część turkawek pokroić w plasterki i rozłożyć wzdłuż brzegu rantu tortownicy.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić. Twaróg podzieli podzielić na dwie części, tak samo postąpić z masłem. Do malaksera wlać ostudzoną galaretkę, wrzucić pokruszony twaróg i masło oraz dodać 2 łyżki cukru pudru. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciasteczek. W masie ułożyć resztę truskawek. Włożyć do lodówki aby mas serowa stężała.
Rozpuścić galaretkę pomarańczową w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić. Do malaksera wlać zimną galaretkę, dodać resztę twarogu i masła. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Wylać na pierwszą warstwę masy serowej. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przygotowanie polewy. Do garnuszka wrzucić tłuszcz, cukier puder i kakao. Wszystkie składniki zacząć powoli podgrzewać i wlać rozpuszczoną żelatynę. Kiedy wszystkie składniki się połączą zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Uwaga masy nie można zagotować. Kiedy polewa będzie lekko ciepła dodawać po łyżce śmietany i mieszać do połączenia składników. Przygotowaną polewę wylać na schłodzony sernik.
Rady: zamiast polewy wierzch sernika można ozdobić sezonowymi owocami i galaretką. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery do masy można dodać więcej cukru pudru.
Smacznego !!!
Przepisy Desery
Desery
babka ajerkoniakowa
Desery
Wuzetka siostry Anastazji
Desery
Ciasto pychotka bez pieczenia
Desery
Labneh na pikantnie
babka ajerkoniakowa
...coś dla fanów ajerkoniaku: żółciutka babka z delikatnym posmakiem ajerkoni...
Odsłon: 104
Wuzetka siostry Anastazji
Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma...
Odsłon: 1793