Do góry

Desery Przepis na:

Sernik o smaku piernika.

Sernik o smaku piernika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 4685

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki, taki piernikowy. Polecam upiec. Uda się każdemu. I zapewniam, że się od niego nie oderwiecie. Do takiego sernika obowiązkowo filiżanka kawy i miłe towarzystwo. Koniecznie spiszcie recepturę. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie taki z wiadereczka )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik o smaku piernika.

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ).

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.

  3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

  4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.


    Moje rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bubba 24 grudnia 2019 Jestem ciekawa ile osób tak naprawdę wypróbowało przepis, a nie komentuje jedynie wygląd sernika na podstawie zdjęć... Niezbyt pomocne opinie, gdy ktoś potrzebuje zrobić ciasto na święta i okazuje się w ostatniej chwili, że jednak nie wyszło. Sernik strasznie mi się spiekł z wierzchu i spód bardzo wyrósł w przeciwieństwie do masy serowej (proporcje mojego ciasta są praktycznie odwrócone w stosunku do tego ze zdjęcia). Jakieś pomysły co mogło pójść nie tak? Sernik mimo wszystko ma smaczny, lekko piernikowy smak i chciałabym go kiedyś jeszcze wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 grudnia 2018 Fajny sernik piernikowy - taki w sam raz na Boże Narodzenie:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 13 grudnia 2018 Piernik w serniku, albo odwrotnie. Tak czy siak - pomysł bardzo ciekawy. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Jak widzę 2 w 1 i to jest świetne :) Mój ulubiony sernik do spółki z piernikiem, to pyszne połączenie, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń