Do góry

Desery Przepis na:

Sernik obłędny

Sernik obłędny

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 19652

Przepis na pyszny sernik o lekko piankowej konsystencji, nie za słodki (łasuchom polecam dodać ciut więcej cukru). Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Co ważne! Podczas pieczenia nie pękł i nie opadł!!! Źródło przepisu: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/obedny-sernik-magosi.html

Składniki

  • 1 kg sera w wiaderku (odlewamy serwatkę)
  • 1 szklanka cukru (z małą górką)
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 150 g kokosu
  • 3 łyżki masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 180 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik obłędny

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruszonkę:

    Roztapiamy masło, wrzucamy kokos, cukier, mieszamy. Teraz kruszonkę należy schłodzić i następnie wbijamy do niej żółtko i dokładnie mieszamy.

  2. Ciasteczka rozkruszamy, masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Tym "mokrym piaskiem" wylepiamy blachę o wymiarach 25x35cm. Wkładamy do lodówki.


  3. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do dużej miski wrzucamy 4 żółtka i jedno całe jajko. Wsypujemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę. W osobnej misce ubijamy 5 białek (jedno żółtko poszło do kruszonki). Do masy z żółtek dodajemy stopniowo ser, mleko i olej, miksujemy do połączenia składników, na koniec wsypujemy budynie i dalej mieszamy ( nie za długo - tylko do połączenia). Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy już tylko łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i delikatnie rozkładamy na wierzchu kruszonkę - małymi porcjami aby się nie utopiła - masa serowa jest rzadka (tak ma być)

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy tempreaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Jeśli kruszonka zacznie się zbytnio rumienić rozkładamy na wierzchu folię aluminiową (błyszczącą stroną w dół) i pieczemy dalej. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik ( nie otwieramy go) i trzymamy tam sernik przez 30 minut, po upływie tego czasu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut.
    Następnie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Pełni smaku nabiera po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń