Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i białej czekolady. Pięknie się prezentuje na talerzu, a do tego jak smakuje! Każdy, kto spróbuje, poprosi was o przepis.
tortownica o średnicy 24-26 cm, blender
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13011
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13011
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Zaczynamy od przygotowania spodu do sernika. Herbatniki łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego. Ciasteczka miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy do zmiksowanych herbatników. Składniki łączymy ze sobą. Gotową masą wykładamy spód tortownicy (o średnicy 24-26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Powierzchnię równamy.
Do małego rondelka przelewamy śmietankę 30% i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty (śmietanka nie może się zagotować). Do gorącej śmietanki dodajemy białą czekoladę połamaną w kostki. Składniki podgrzewamy do momentu, kiedy biała czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie rondelek odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia.
Przestudzony krem z białej czekolady łączymy z pastą pistacjową. Składniki mieszamy do połączenia.
Do dużej miski przekładamy twaróg z wiaderka, dodajemy cukier i całe jajka. Składniki miksujemy ze sobą. Następnie do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz wcześniej przygotowany krem pistacjowy. Całość miksujemy do połączenia składników.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 70-80 minut.
Upieczony sernik początkowo studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po około 15-20 minutach ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem górę ciasta dekorujemy posiekanymi pistacjami. Jeśli góra ciasta mocno się zarumieniła można przygotować polewę z białej czekolady i polać nią sernik.