Desery Przepis na:
Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1109
Dodano: 23.09.2017
Odsłon: 13228
Składniki
- skórka otarta z 2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1kg tłustego, zmielonego twarogu
- 200g mielonych pistacji
- aromat pomarańczowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300g cukru
- 36g mąki ziemniaczanej
- 50g masła
- 150g orzechów laskowych
- 150g obranych migdałów
- 300g cukru
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Przygotowanie
-
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 26 września 2017Zgłoś do usunięcia
Sernik zawsze i wszędzie i pod każdą postacią. Super :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 23 września 2017Zgłoś do usunięcia
Super :)0 Kto głosował? | Odpowiedz