Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4604

Dodano:

Odsłon: 1180

Puszysty i lekki sernik z pomarańczowym posmakiem. Sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki

  • Twaróg mielony 1 kg
  • Cukier puder ¾ szklanki
  • Jajka 5 szt.
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Skórka otarta z 3 pomarańczy
  • Sok z pomarańczy 4 łyżki
  • Śmietana kwaśna ½ szklanki
  • Herbatniki 20 dag
  • Margaryna 20 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce)

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Dosypujemy do tego budyń oraz dodajemy śmietanę wymieszaną z sokiem z pomarańczy, całość miksujemy. Do powstałej masy dodajemy twaróg oraz skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dokładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń