Do góry

Desery Przepis na:

Sernik stracciatella z musem morelowym

Sernik stracciatella z musem morelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 995

Dodano:

Odsłon: 3261

Sernik stracciatella z musem morelowym to deser dosyć szybki i łatwy. Coś dla prawdziwych łasuchów. Kawałki czekolady są punktem obowiązkowym w tym przepisie. Wyczuwalne i bardzo pyszne. Kwaskowy mus morelowy w oparciu o dżem z prawdziwych moreli to prawdziwy rarytas w tym cieście. Nie ma co tu dłużej kryć jestem wielką fanką takich smacznych i czekoladowych deserów.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sernik: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Ciastka czekoladowe mielimy. Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Sernik miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy. 60 g żelatyny rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody. Zastygłą żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Masę serową wylewamy na ciastka. Chłodzimy trzy godziny.
    Mus morelowy: Dżem morelowy podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Przecieramy. Do masy morelowej dodajemy 50 ml wody. Całość zagotowujemy. Dodajemy 60 g żelatyny. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Gdy mus morelowy zacznie tężeć wylewamy go na schłodzony ser. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc, minimum dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń