Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik tiramisu"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Do żelatyny wlej 1 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek. Odstaw, by wystygła. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj przesiany cukier puder, dokładnie wymieszaj łyżką lub krótko zmiksuj. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach na sztywno.
Następnie, wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej wystudzoną żelatynę. Do masy serowej dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Masę podziel na dwie części.
Do wystudzonej kawy wlej likier Amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego, wymieszaj. Na spodzie tortownicy rozłóż biszkopty. Nasącz je niewielką ilością kawy (polewając łyżeczką). Wyłóż połowę masy. Na ser ponownie wyłóż biszkopty i nasącz je kawą. Wyłóż drugą warstwę masy, wierzch wyrównaj łyżką i oprósz kakao.
Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Aby na wierzchu ciasta powstał ładny wzorek ułóż papierową serwetkę (z dziurkami) i posyp kakao.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie