Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy wielbiciel ciast przyzna, że niewiele jest smaczniejszych wypieków niż sernik. Tradycyjny, bez zbędnych dodatków, przygotowany z najlepszej jakości składników może z powodzeniem konkurować z najbardziej wymyślnymi dziełami wybitnych cukierników. Oto niezawodny przepis na ciasto, które wychodzi za każdym razem, równo wyrasta i nie opada bardzo po upieczeniu. Pamiętaj, że sernik tradycyjny jest bardzo podatny na modyfikacje - dodaj do niego ulubione dodatki lub polewy, aby przygotować swoją ulubioną wersję tego ciasta.
Polecam.
Odsłon: 1230
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1139
Polecam.
Odsłon: 1230
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1139
Składniki
Do misy miksera przełóż cukier i miękkie masło pokrojone w kostkę. Zacznij je ubijać na wysokich obrotach, tak aby uzyskać jasną i puszystą masę.
Do masy maślanej zacznij dodawać powoli po jednym jajku. Cały czas miksuj, aby składniki dobrze się połączyły. Ubijaj masę przez około 5 minut, aby stała się jednolita i puszysta.
Następnie dodaj do jajek twaróg. Jeśli ich używasz, dodaj również skórkę z cytrusów oraz pastę waniliową. To także dobry moment, na dodanie innych składników, które wyniosą twój sernik tradycyjny na wyższy poziom. Możesz sięgnąć np. po orzechy, kawałki czekolady lub suszone owoce. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę serową przelej do tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej delikatnie bułką tartą.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około 60 minut. Ciasto studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podawaj po całkowitym wystygnięciu. Przed podaniem, sernik tradycyjny możesz udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą.