Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z białą czekoladą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Herbatniki zmiel blenderem na proszek, dodaj roztopione w rondelku masło, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 min.
Jagody przebierz, opłucz w miseczce, delikatnie osusz. Czekoladę połam na mniejsze kawałki lub posiekaj. Przełóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw na garnku z wrzątkiem (dno miseczki nie może stykać się z wodą), mieszaj trzepaczką, aż czekolada się roztopi. Przestudź. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę.
Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ubij mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, partiami dodawaj twaróg, mleko oraz przestudzoną czekoladę. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch posyp jagodami. Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60-75 min. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
100 minut. Porcja: 530 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie