Do góry

Desery Przepis na:

sernik z bitą śmietaną

sernik z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 35137

Połączenie sera i bitej śmietany sprawia, że ciasto smakuję jak wykwintny i ekskluzywny deser

Składniki

  • Ciasto: 1.5 szkl. mąki, 0.5 margaryny, 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:1 kg półtłustego twarogu, 5 jajek,
  • 400 gramów śmietany kremówki 30%,
  • 1,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieść ze składników ciasto i wyłożyć na blaszkę.

    Twaróg mielimy . Żółtka oddzielamy od białek.
    Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
    Białka miksujemy na sztywną pianę.
    Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników. Potem do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na ciasto pieczemy w piekarniku 200 stopni C około 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hal_szka 25 stycznia 2015 Robię taki sam ,jest pyszny i puszysty .Ciasto kruche z 2 szkl mąki ,3 żółtek i trochę więcej margaryny o 1 łyżkę,pół szkl.cukru pudru , a to dlatego bo po podzieleniu ciasta na połowę ,wycinam z jednej części foremką do ciastek kwiatki lub serduszka i układam na wierzchu masy serowej ,pysznie się je .

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń