Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry, który upiekłam na imieniny mojego męża. Przepis pochodzi z kulinarnego programu z serii "Rączka gotuje - klasztorne smaki". Remigiusz Rączka odwiedził jakiś czas temu Klasztor Nazaretanek w Ostrzeszowie - gdzie mieszkam. Wspólnie z siostrą Elwirą i Salomeą przygotowali sernik z brzoskwiniami i placki z kaszy gryczanej i cukinii. Sernik wyszedł bardzo dobry, wszystkim smakował! Zachęcam do oglądania filmu - link na blogu oraz do wypróbowania przepisu :-).
Szklanka - 250 ml
Ciasto: mąkę, żółtka, margarynę i cukier zagnieść. Gdy składniki się połączą w jedną masę, dodać kwaśną śmietanę i ponownie zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypać cienką warstwą kakao. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą brzoskwinię przekroić na pół.
Masa serowa: twaróg przemielić dwa razy lub użyć gotowego twarogu z pudełka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Twaróg miksować, dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć. Następnie dodać przesiany budyń i dokładnie wszystko zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek z szczyptą soli. Skórkę pomarańczową obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu skóra nie opadnie na dno. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać cukier i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na nią odsączone i pokrojone brzoskwinie. Następnie dać bezę i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (u mnie funkcja termoobieg) przez 50 -55 minut.
Smacznego!
Nie ukrywam, że ciasta Siostry Anastazji za każdym razem kradną moje serce. T...
Odsłon: 9844
Przepis dnia
Pyszne ciasto składające się z delikatnego biszkoptu, dwóch pianek śmietanowy...
Odsłon: 43800
Nie wiem jak Państwo, ale jednym z moich ulubionych dań jest ryba ale ryba po...
Odsłon: 17
W większości przypadków jak robię kotlety mielone to robię drugie danie, troc...
Odsłon: 214
Domowy kebab na ciepło. Dziś przygotowałam coś pysznego i oryginalnego. To do...
Odsłon: 1214
Propozycja dla osób poszukujących nowego sposobu na danie z ziemniakami. To p...
Odsłon: 802
Prosta i pyszna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. W 45 minut macie t...
Odsłon: 17202
Faszerowane policzki wieprzowe podane ze smażonymi ziemniakami i z prawdziwkami.
Odsłon: 847
Nie wiem jak Państwo, ale jednym z moich ulubionych dań jest ryba ale ryba po...
Odsłon: 17
W większości przypadków jak robię kotlety mielone to robię drugie danie, troc...
Odsłon: 214
Domowy kebab na ciepło. Dziś przygotowałam coś pysznego i oryginalnego. To do...
Odsłon: 1214
Propozycja dla osób poszukujących nowego sposobu na danie z ziemniakami. To p...
Odsłon: 802
Prosta i pyszna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. W 45 minut macie t...
Odsłon: 17202
Faszerowane policzki wieprzowe podane ze smażonymi ziemniakami i z prawdziwkami.
Odsłon: 847
Składniki
Szklanka - 250 ml Ciasto: mąkę, żółtka, margarynę i cukier zagnieść. Gdy składniki się połączą w jedną masę, dodać kwaśną śmietanę i ponownie zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypać cienką warstwą kakao. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą brzoskwinię przekroić na pół.
Masa serowa: twaróg przemielić dwa razy lub użyć gotowego twarogu z pudełka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Twaróg miksować, dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć. Następnie dodać przesiany budyń i dokładnie wszystko zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek z szczyptą soli. Skórkę pomarańczową obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu skóra nie opadnie na dno. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać cukier i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na nią odsączone i pokrojone brzoskwinie. Następnie dać bezę i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (u mnie funkcja termoobieg) przez 50 -55 minut. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Mus rabarbarowy z imbirem
Desery
Szybkie ciasto z jabłkami
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Mus rabarbarowy z imbirem
Mus rabarbarowy z imbirem to ciekawa, kwaskowato-pikantna propozycja deserowa...
Odsłon: 25
Szybkie ciasto z jabłkami
Szarlotki są ciastami bardzo lubianymi i często obecnymi na polskich stołach....
Odsłon: 102