Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Wielkanocne nie istnieją bez klasycznego sernika. Wszystkie restrykcyjne diety zostają zawieszone - zawsze znajdziesz miejsce na choćby mały kawałeczek tego wypieku. Tym razem możesz zaprezentować sernik z budyniem autorstwa samej Ewy Wachowicz – lekki, puszysty, rozpływający się w ustach. Nie ma innej możliwości, on musi się udać!
Fajnie jest czasami troszkę zaskoczyć rodzinę.
Odsłon: 103
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...
Odsłon: 108
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 220
Niebo na podniebieniu! Chrupiące z zewnątrz i pełne aromatu w środku. Sposób...
Odsłon: 253
Fajnie jest czasami troszkę zaskoczyć rodzinę.
Odsłon: 103
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...
Odsłon: 108
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 220
Niebo na podniebieniu! Chrupiące z zewnątrz i pełne aromatu w środku. Sposób...
Odsłon: 253
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek i wbij do metalowej miski. Ubij żółtka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Musisz uzyskać jasny, aksamitny krem. Zdejmij miskę z garnka, aby zawartość lekko przestygła. Dodaj miękkie masło i ucieraj, aż do całkowitego połączenia składników. Wsyp do kremu budyń, cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii oraz sok z cytryny. Partiami dodawaj ser i zmiksuj lub utrzyj całość, aby miała jednorodną konsystencję. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową.
Na dnie tortownicy (średnica około 24 cm) wytłuszczonej masłem połóż herbatniki. Na tę warstwę wysyp uprażone i lekko przesiekane orzechy włoskie/lub migdały, a następnie wylej masę serową i wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez godzinę. Po upieczeniu wyłącz piec i po chwili lekko uchyl drzwiczki. Wyjmij sernik dopiero, gdy piekarnik w pełni ostygnie.
Gotowy sernik możesz polać lukrem wykonanym poprzez utarcie cukru pudru z sokiem z cytryny. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.