Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do sernika użyłem mrożonych śliwek, ale spokojnie mogą być inne owoce. Przetestowałem już maliny, jeżyny i borówki – mają moc!
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5312
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5312
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Składniki na ciasto ugniatałem do powstania zwartej masy. Część ciasta wyłożyłem na dno foremki (z papierem do pieczenia), a kawałek zostawiłem na wierzch. Spód ciasta podpiekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Czekoladę starłem na największych oczkach, wymieszałem z resztą składników na masę serową - tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłożyłem na podpieczony, ostudzony spód.
Na wierzchu ułożyłem połówki śliwek, skórką w dół (miałem mrożone) i całość posypałem pozostawionym surowym ciastem.
Piekłem około godziny w 175 stopniach, studziłem przy otwartych drzwiczkach. Użyłem foremki 24x24 cm, idealna jest również tortownica.
Przemycamy zdrowie: Do sera można dodać odrobinę kurkumy i płatków owsianych. W kruchym spodzie ukryje się kurkuma, ostropest i otręby.