Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do sernika użyłem mrożonych śliwek, ale spokojnie mogą być inne owoce. Przetestowałem już maliny, jeżyny i borówki – mają moc!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 717
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 587
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 367
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3531
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 717
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 587
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 367
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3531
Składniki
Składniki na ciasto ugniatałem do powstania zwartej masy. Część ciasta wyłożyłem na dno foremki (z papierem do pieczenia), a kawałek zostawiłem na wierzch. Spód ciasta podpiekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Czekoladę starłem na największych oczkach, wymieszałem z resztą składników na masę serową - tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłożyłem na podpieczony, ostudzony spód.
Na wierzchu ułożyłem połówki śliwek, skórką w dół (miałem mrożone) i całość posypałem pozostawionym surowym ciastem.
Piekłem około godziny w 175 stopniach, studziłem przy otwartych drzwiczkach. Użyłem foremki 24x24 cm, idealna jest również tortownica.
Przemycamy zdrowie: Do sera można dodać odrobinę kurkumy i płatków owsianych. W kruchym spodzie ukryje się kurkuma, ostropest i otręby.