Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2621

Dodano:

Odsłon: 2515

Już są. Nie mogłam się oprzeć. Do tego sernika potzrzeba tylko pół kilo czereśni. I warto było. :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 100g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 0,5kg czereśni
  • 4 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 750g chudego zmielonego twarogu
  • 100g mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z czereśniami

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do tortownicy i piec 20 minut.

  3. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzec z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy jajecznej dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie połączyc z pianą z białek i czereśniami.

  4. Na upieczone ciasto wyłożyć masę serową i piec 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić sernik na 10 minut w piekarniku, aby odpoczął.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń