Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z jeżynami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 435
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 435
Składniki
Spód: ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Masa: czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Jeżyny przebierz, trochę odłóż do dekoracji, resztę rozsyp na spodzie z ciastek. Przykryj masą z sera. Wierzch wygładź.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC. Piecz przez godzinę. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Polewa: czekoladę połam na kawałki. Stop ją razem ze śmietaną - najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wymieszaj z rumem. Wylej na wierzch gotowego sernika. Ciasto udekoruj odłożonymi jeżynami, ew. migdałami w czekoladzie wiórkami czekolady i listkami mięty.Źródło: Naj