Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z jeżynami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1258
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10246
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4657
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 725
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1258
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10246
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4657
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 725
Składniki
Spód: ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Masa: czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Jeżyny przebierz, trochę odłóż do dekoracji, resztę rozsyp na spodzie z ciastek. Przykryj masą z sera. Wierzch wygładź.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC. Piecz przez godzinę. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Polewa: czekoladę połam na kawałki. Stop ją razem ze śmietaną - najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wymieszaj z rumem. Wylej na wierzch gotowego sernika. Ciasto udekoruj odłożonymi jeżynami, ew. migdałami w czekoladzie wiórkami czekolady i listkami mięty.Źródło: Naj