Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odmienny sposób na sernik. Przepis z książki :100 nowych ciast siostry Anastazji".
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16832
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23736
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16832
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23736
Składniki
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek, kakao, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać. Biszkopt rozdzielić na 2 części i upiec dwa cienkie placki (ewentualnie z całości upiec jeden biszkopt i po wystudzeniu przekroić na pół).
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony ser biały, budyń i proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek. Wymieszać razem.
Kulki orzechowe: wszystkie składniki razem wymieszać. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dosypać trochę bułki tartej, jeśli zbyt sucha trochę więcej śmietany. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylać połowę masy serowej, formować z masy orzechowej kulki i układać na masie serowej, zalać pozostałą masą serową. Piec ok 50 min.
Przygotować masę: Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy, rozpuszczoną w odrobinie wody kawę, można także dodać do smaku trochę spirytusu. Pierwszą część biszkoptu wysmarować połową masy, wyłożyć sernik, wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim biszkoptem. Dowolnie udekorować. Ja proponuję polewę czekoladową.