Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z malinowym zawijasem

Sernik z malinowym zawijasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 297

Bardzo elegancki sernik z kontrastowym zawijasem z przecieru malinowego. Bardzo prosty, a smakuje i wygląda jak z drogiej cukierni.

Składniki

  • 200 g ciasteczek Digestive
  • 70 g stopionego masła
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 180 g drobnego cukru
  • 250 g mascarpone
  • 350 g twarogu na sernik (z wiaderka)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z malinowym zawijasem

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180 °C z termoobiegiem (lub 200 °C grzanie góra-dół).
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wrzucić ciasteczka do blendera lub rozkruszyć je wałkiem na drobny proszek. Dodać stopione masło, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, ugnieść dnem szklanki żeby równo pokryć cały spód.

  2. Maliny i 30 g cukru wrzucić do rondelka , podgrzewać na małym ogniu dopóki cukier sie nie rozpuści. Przetrzeć przez sitko żeby usunąć pestki. Wlać przecier z powrotem do rondelka, dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody, mieszając, podgrzewać do zagęszczenia sosu, odstawić do przestudzenia.

  3. Serek mascarpone i twaróg wymieszać mikserem, dodać cukier, mąkę, aromat waniliowy, jajka i śmietanę, ubijać do dokładnego połączenia składników.

  4. Wylać połowę masy serowej na spód ciasteczkowy, wyrównać, porobić kleksy z sosu malinowego. Na górę wylać drugą połowę masy serowej, na wierzchu porobić kolejne kleksy z sosu. Lekko wymieszać trzonkiem łyżki, żeby uzyskać taki efekt jak na zdjęciu. Zachować kilka łyżek sosu na później.

  5. Wstawić do piekarnika, piec w 180 °C przez 15 min, potem obniżyć temperaturę do 90 °C z termoobiegiem (110 °C grzanie góra-dół), piec 35 minut. Wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek przez godzinę. Po godzinie lekko uchylić drzwiczki, zostawić na kolejną godzinę. Po tym czasie wyciągnąc sernik z pieca, wystudzić i schować do lodówki na conajmniej 3 godziny. Jeśli w serniku są pęknięcia, można w te miejsca dołożyć więcej sosu, żeby wyrównać powierzchnię. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 kwietnia Bajeczny sernik! <3
Niebo dla oka i podniebienia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 kwietnia Bajeczka :) Biorę sernik pod każdą postacią, a przy tej prezentacji, to niech Gessler z Basiurą się schowają ;p
Super, pycha ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń