Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 977

Dodano:

Odsłon: 82124

Aksamitny sernik z rozpływającym się w ustach musem czekoladowym mmmmm warte grzechu że ach :D, sernik do zrobienia jest banalny, natomiast mus jest bardziej pracochłonny, przepis oczywiście pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kwestiasmku.com

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SERNIK: Do miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, 3 białka jajek, sok z cytryny i aromat(alkohol). Wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(moja tortownica 24cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami cukru pudru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.

  2. MUS CZEKOLADOWY: Do miski: 50g cukru, wszystkie żółtka i śmietankę. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, podgrzewać i mieszać łyżką. W międzyczasie dodać kakao przez sitko (żeby nie zrobiły się grudki). Masa jest gotowa kiedy będzie będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki (mi zajęło to około 40 min). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.

  3. Pozostałe 3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać resztę cukru. Połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką. Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kibi87 18 listopada 2011 ese01 sernik jest słodki, mleko skondensowane wystarcza, chyba ze chcesz mega słodkie ciasto, możesz dodać trochę cukru

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ese01 18 listopada 2011 ten sernik bez cukru to bedzie słodki? czy ser na sernik ma być już słodki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 18 listopada 2011 już poprawiłam, masła 10 dkg :), pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 17 listopada 2011 Super serniczek!!! Ile masła do musu czekoladowego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 17 listopada 2011 kamciamajki to ma być taka zwykła śmietana jak do zupy dodajesz:), jest spoiwem dla sernika z musem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamciamajki 17 listopada 2011 ta śmietana 12, 18% ma być zakwaszana czy taka zwykła z kartonika?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamciamajki 17 listopada 2011 ta smietana 12, 18 % to ma być zakwaszana czy taka zwykła z kartonika?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 listopada 2011 wygląda pięknie , nie mogę sie doczekać smaku - więć zrobię jak najszybciej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 17 listopada 2011 wygląda odlotowo :) aż mi ślinka cieknie:) ino strasznie pracochłonne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 listopada 2011 Rozpływam się od samego patrzenia na to zdjęcie...Mus czekoladowy jest jak puch. Zaintrygowało mnie dodanie mleka słodzonego do sernika. No i lubię takie dokładne przepisy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń