Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna pani drugiej pani… Tak ten przepis dotarł do mnie. Uznałem, że skoro go sobie sąsiadki przekazują to może być wart uwagi.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5393
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5393
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Rabarbar umyłem i pokroiłem na 1-1,4 cm plasterki. Starałem się go jak najmniej obierać żeby nie stracił swojego koloru. Rabarbar posypałem cukrami i odstawiłem na kilka minut.
Miękkie masło utarłem z cukrami aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawałem po jednym jajku aż do połączenia wszystkich składników. Do powstałej masy wsypałem mąkę i proszek do pieczenia.
Foremkę 35x25 cm wyłożyłem papierem do pieczenia i przełożyłem do niej gotową masę.
Twaróg ze śmietaną, budyniem i cukrem utarłem na jednolitą masę. Tą masę wyłożyłem na ciasto i posypałem rabarbarem. Piekłem w 185 stopniach przez 65 minut.
W oryginale sernik przykryty jest kruszonką, ale uważam, że lepiej pominąć ten krok i upieczone ciasto delikatnie posypać pudrem. Szkoda chować pieknie upieczony rabarbar.
Przemycamy zdrowie: Przed upieczeniem rabarbar posypałem odrobiną ostropestu. W masie serowej ukryło sie trochę płatków owsianych, a w cieście kurkuma i otręby.