Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z tahini i melasą

Sernik z tahini i melasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 6232

Dodano:

Odsłon: 1018

Pasta z tahini i melasy to zdrowy zamiennik topionej czekolady. Sernik jest wilgotny i smaczny.

Składniki

  • Ciemny spód;
  • 120 g. masła, 150 g. ciemnych ciastek
  • Masa serowa;
  • 1000 g. sera- u mnie z wiaderka
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Ananas z puszki odsączony, dałam 1/2 zawartości
  • Wierzch;
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki melasy z winogron
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie spodu;
    Masło topimy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód blachy. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.
    Masa serowa;
    Ser miksujemy z jajami, cukrem, dosypujemy mąki. Na końcu odsączonego i pokrojonego na małe kawałki ananasa.
    Masę serową wylewamy na spód z ciastek. Wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika, następnie zmniejszamy temperaturę do 150* i pieczemy godzinę. Jeżeli sernik zacznie zbyt mocno rosnąć, należy temp. obniżyć.
    wierzch;
    Tahini mieszamy z melasą. Pastą smarujemy gorący sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń