Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8105

Dodano:

Odsłon: 3783

Sernik na kruchym spodzie z żurawiną, bezą i posypką. Sernik wyszedł wilgotny, miękki i pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g.masła -3,5 szklanki mąki -4 łyżki cukru
  • -5 żółtek(białka odłożyć do bezy) -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • OWOCE:
  • -1 słoiczek żurawiny pasteryzowanej-300 g.
  • -1250 g.sera śmietankowego -5 jajka -1 szklanka cukru
  • -250 ml. śmietany 18 % -3 budynie cytrynowe -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • BEZA:
  • -5 białek+szcz.soli -1 szklanka cukru -1 kisiel z owoców leśnych
  • DO OPRÓSZENIA:--cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z żurawiną

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. owoce- Rozsmarować na surowym cieście żurawinę.

  3. masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dołożyć ser, śmietanę i zmiksować. Przesiać budynie, dodać ekstrakt i zmiksować. Wylać masę na żurawinę.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem z cukrem. Przesiać kisiel,wymieszać i wyłożyć na masę serową.

  5. kruszonka-Na górę rozsypać tą pozostawioną kruszonkę.

  6. Piec ok. 70 min.w 175*C. Pod koniec przykryć papierem, żeby góra za mocno nie zbrązowiała.

  7. Jak sernik wystygnie to oprószyć cukrem pudrem. Kroić na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 stycznia 2019 Sernika z żurawiną jeszcze nie jadłam ale myślę, że jest pyszny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 08 grudnia 2018 Sernikowy zawrót głowy dziś u ciebie, Pycha ciacho ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 grudnia 2018 Sernik to ja zawsze wyczuję ;)
Twój wypiek jeszcze z żurawiną, co zwiększa walory smakowe. Prawdziwe NIEBO w gębie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń