Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7179

Dodano:

Odsłon: 3480

Sernik podwójnie śliwkowy, bo z powidłami śliwkowymi i świeżymi śliwkami. Sernik z kruszonką, wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -500 g. mąki -250 g. masła -3/4 szklanki cukru -3 jajka
  • -2 łyżki gęstej śmietany 18 % -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -powidła śliwkowe ok.200 ml.
  • MASA SEROWA:
  • -1250 g. sera śmietankowego,imperialu -1 szklanka cukru -5 jajek
  • -2 budynie waniliowe -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • OWOCE: -ok.45 połówek śliwek
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Odłożyć 1/3 ciasta na kruszonkę a resztę rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Powidłami posmarować surowe ciasto.

  3. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Następnie przesiać budyń z mąką, dodać ekstrakt i zmiksować. Wylać na powidła.

  4. owoce-Na serze poukładać połówki śliwek, brzuszkiem do dołu. Można pocukrować odrobinkę jak śliwki kwaśne.

  5. kruszonka-Poskubać resztę zostawionego ciasta.

  6. Piec ok 70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.

  7. Zimny sernik, oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń