Do góry

Desery Przepis na:

Sernik złota rosa

Sernik złota rosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 211

Dodano:

Odsłon: 15500

Delikatny, efektowny sernik na kruchym cieście.

Składniki

  • Kruche ciasto - 3 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa twarogowa - 600 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 suchy budyń
  • 125 g masła
  • 2 szkl. letniego mleka
  • Piana z białek - 3 białka opozostałe od spodu ciasta
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka suchego budyniu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki spodu sernika czyli ciasta wszystko razem dobrze zagnieść w misce. Następnie wykleić blachę wysmarowaną masłem tak aby ciasto było również na bokach blachy ( w górę ok 2 cm.) Wymiar blachy 26cm x 33cm.

    Twaróg zmielić, stopić masło z cukrem i miksować dodając całe jajka. Dodawać powoli zmielony twaróg, suchy budyń i na koniec mleko.
    Masę twarogową (jest bardzo rzadka) przelać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok. 40 min.

    Do masy twarogowej można dodać wg uznania rodzynki, lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

    Po wyjęciu sernika z piekarnika ubić białka, które zostały od ciasta z 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczką suchego budyniu i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Sztywną pianę nałożyć na serniki ponownie włożyć formę do piekarnika na ok 15 min. temperatura zmniejszona do 180 stopni. Piana powinna lekko zbrązowieć.

    Po wyjęciu z piekarnika postawić blachę na kratkę do ostygnięcia. Podczas kiedy sernik stygnie na powierzchni tworzą się złote krople rosy.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń