Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zawiera ser więc można je nazwać sernikiem. Zawiera też jabłka więc po części jest jabłecznikiem. Na pewno jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne i warte wypróbowania:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
Najlepiej wybrać jabłka słodkie ale mało soczyste. Ich waga po starciu powinna być ok. 1 kg. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy lekko na sicie, żeby nie miały zbyt dużo soku i szybko /żeby nie ściemniały/ dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera i dosładzamy według uznania.
Spód blaszki wykładamy kakaowymi herbatnikami. Na herbatniki wykładamy połowę masy, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy resztę masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na ogniu, dodajemy cukier puder i mieszamy do czasu aż otrzymamy jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mleko, energicznie mieszając łączymy składniki. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Uwaga: herbatników niczym nie nasączamy- one z czasem zmiękną od wilgotnej masy.