Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Seromakowiec cytrusowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 125
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 125
Składniki
Spód: ze składników zag nieć gładkie ciasto. Włóż na godzinę do lodówki.
Masa makowa: mak opłucz, sparz. Włóż do wrzątku, gotuj ok. 15 min. Osącz, zmiel 2-3 razy. Żółtka utrzyj z cukrem i miodem, dodaj do maku. Wsyp rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny, skrop aromatem, zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy makowej, delikatnie wymieszaj.
Masa serowa: cukier i żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo ser, budyń i aromat, miksując. Wszystkie białka (5) ubij na sztywno. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
Ciastem wylep dno formy (25 na 30 cm), ponakłuwaj. Piecz 15-20 minut w 180°C. Wyjmij, posmaruj masą makową, wyrównaj. Rozsmaruj masę serową. Piecz 60-70 min w 160°C. Ostudź przy otwartych drzwiczkach.
Polewa: cukier puder zmiksuj z sokiem z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polej ciasto, posyp skórką pomarańczową. Schłodź.
Dla tych, którzy mają ochotę na sernik i makowiec jednocześnie. Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza GdańskiegoŹródło: Chwila dla Ciebie