Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siostra Anastazja znana jest z fantastycznych receptur na codziennie i świąteczne wypieki. Dlatego, jeśli szukacie znakomitej propozycji na wielkanocne ciasta, polecamy skorzystać przepisu na seromakowiec. Seromakowiec, jak sama nazwa wskazuje, to połączenie dwóch najpopularniejszych wypieków: makowca i sernika z dodatkiem bakali. Jaki mak użyć do seromakowca? Do ciasta można użyć suchego maku lub gotowej masy z puszki. Decydując się na suchy mak, trzeba najpierw go zmielić, najlepiej dwukrotnie. Następnie zalać go wrzącą wodą i ostawić do całkowitego ostudzenia. Jaki ser wybrać do seromakowca? Do seromakowca najlepiej użyć półtłustego twarogu, niezbyt kwaśnego. Przed dodaniem do masy powinno się zmielić go dwukrotnie, dzięki temu będzie kremowy, gładki, o jednolitej konsystencji.
Do tego przepisu potrzebujesz prostokątnej formy o długości ok. 35 cm lub formy do babki o średnicy ok. 23 cm.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Zacznij od przygotowania masy makowej. Wsyp suchy zmielony mak do miski, a następnie zalej go gorącą wodą nieco ponad jego powierzchnię. Zamieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Rodzynki także zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Pozbądź się nadmiaru wody z maku, a następnie osusz ręcznikami papierowymi rodzynki. Oddziel białka od żółtek.
Utrzyj cukier z żółtkami, a następnie dodaj mak, rodzynki, aromat, miód i masło. Połącz składniki. Na koniec ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie razem z masą makową.
Teraz czas na masę serową. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj zmielony dwukrotnie ser lub twaróg z wiaderka. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Do masy wsyp mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i ubite białka, delikatnie mieszając do połączenia składników.
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wykładaj na przemian masę makową i serową, według uznania.
Piecz seromakowiec siostry Anastazji przez około godzinę w 170 stopniach z włączoną funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, po czym włóż je do lodówki na całą noc. Udekoruj cukrem pudrem.