Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe donaty bez drożdży"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36319
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36319
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki ok. 0,30 zł
Do miski przekładamy serek, śmietanę, cukier waniliowy, cukier, jajko, sól, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Wyrabiamy ręcznym mikserem aż powstanie gładkie, w miarę sztywne ciasto.
Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Następnie wycinamy z niego większe i mniejsze koła. W środku każdego wykrawamy dziurkę, aby uzyskać kształt klasycznych donatów, czyli obwarzanków.
Pączki smażymy w rondlu na tłuszczu rozgrzanym do temperatury 150oC przez minutę. Możemy również usmażyć kuleczki powstałe po wycięciu otworów – będziemy mieli minipączusie.
Po usmażeniu ciastka wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy je podawać np. z syropem klonowym albo konfiturą.
Wartość odżywcza sztuki 500 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 16 gŹródło: Rewia