Do góry

Desery Przepis na:

Serowy puszek

Serowy puszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 17145

Serowy puszek no cóż taki wypiek polecam gorąco na nadchodzące Święta warto gości zachwycić takim ciastem!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny i ciemny:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

  2. Masa Michałkowa:
    Śmietanę i cukierki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia ). Całość przecedzić przez sitko. Mieszankę schłodzić w lodówce. Następnego dnia ubić, do uzyskania gęstego kremu. Do śmietany wsypujemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.

  3. Wkładka serowa:
    Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.

  4. Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2017 No i jak tu sobie poradzić z tym ulubionym serniczkiem, dzień po? ;)

Pycha, wsunąłbym taki talerzyk bez dwóch zdań xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń