Jak pojawiają się truskawki to musi być kruche z budyniową pianką z nutką cynamonu. Proste, pyszne i znika błyskawicznie.
Sezonowe kruche z truskawkami
Składniki
- 5 żółtek
- 250 gram zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- Pianka :
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki oleju
- 0,5 kg truskawek
- cukier puder do posypania
Składniki
- 5 żółtek
- 250 gram zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- Pianka :
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki oleju
- 0,5 kg truskawek
- cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ,dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Blachę do pieczenia ( u mnie kwadratowa) wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce 1 część ciasta, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, następnie proszek budyniowy, łyżeczkę cynamonu i na koniec cienką strużką wlewamy olej. Cały czas ubijamy. Powstałą piankę cynamonową wykładamy na spód ciasta, układamy na wierzchu pokrojone w kawałki truskawki, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temp.180 st. przez około 35-40 minut. Na wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1874
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 19
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 39
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1874
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 19
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 39
Składniki
- 5 żółtek
- 250 gram zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- Pianka :
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki oleju
- 0,5 kg truskawek
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ,dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Blachę do pieczenia ( u mnie kwadratowa) wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce 1 część ciasta, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, następnie proszek budyniowy, łyżeczkę cynamonu i na koniec cienką strużką wlewamy olej. Cały czas ubijamy. Powstałą piankę cynamonową wykładamy na spód ciasta, układamy na wierzchu pokrojone w kawałki truskawki, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temp.180 st. przez około 35-40 minut. Na wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Grazka,piekłam je kilka razy i nie zdarzyło mi się,aby były surowe:)
Nigdy nie piekłam kokosanek bo w przepisach było,że trzeba je piec przez 1 godz.w temp.150 st. przy uchylonym piekarniku-własciwie bardziej je suszyć niż piec , a tu 10-12 min./180 st. , chciałam zapytać czy w środku nie są surowe?
uwielbiam kokosanki
Bardzo aromatyczne i apetyczne :)!