Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śledzie po kaszubsku"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Śledzie opłucz zimną wodą, a następnie włóż do niedużego garnka, zalej letnią wodą i mocz przez 2-3 godziny. Po tym czasie śledzie odcedź.
Przygotuj marynatę: w niedużym garnuszku zagotuj 125 ml wody wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dolej ocet winny.
Cebulę obierz, po czym pokrój ją w piórka lub półplasterki. Przesmaż lekko na 3 łyżkach oleju. Następnie zalej przygotowaną marynatą. Dodaj przecier pomidorowy (możesz dołożyć też łyżkę koncentratu), gotuj przez ok. 2-3 minuty. Dopraw do smaku pieprzem, kolendrą, szczyptą soli i większą ilością cukru (do smaku; warto pamiętać, że tradycyjny śledzik po kaszubsku jest dość słodki. Niektóre gospodynie dodają do niego także rodzynki lub/i suszone śliwki).
Śledzie pokrój wg uznania (mogą być to pasy, jak też 2,5 cm kawałki). Ułóż je w misie lub słoju. Polej cebulką z pomidorowym sosem. Na tym ułóż znowu warstwę ryb i sosu. Powtarzaj do wyczerpania składników. Zakryj, wstaw do lodówki na ok. 12 godz. Podaj z pieczywem.Źródło: Świat kobiety