Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
30 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 1,20 zł • Przepis na 4 porcje
Ze śledzi zdejmuję skórę, kroję je w 2-cm. paseczki. Cebulę pokrojoną w piórka szklę na odrobinie oleju. Gdy zmięknie, dolewam wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszam. Doprawiam czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewam ocet i doprowadzam do wrzenia.
Zalewę studzę. Gdy przestygnie, wkładam do niej śledzie i mieszam. Śledzie najlepiej smakują, gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą.
Świetna ostra przekąska o wyrazistym pieprzowo-cynamonowym posmaku. Wioleta Szczepańska z Mroczna