Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śledzie z żurawiną"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 2,60 zł
Słone filety śledziowe powinno się wymoczyć. Możesz zalać je wodą i odstawić na około 2 godziny. Smaczniejsze i bardziej delikatne będą jednak wtedy, gdy wymoczysz je w mleku. Mleko możesz potem połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku i wykorzystać do innej potrawy – śledzi w śmietanie.
Płaty śledziowe osącz z zalewy. Jeśli są bardzo słone, przepłucz je pod bieżącą wodą. Każdy płat pokrój na mniejsze części. Białą cebulę obierz, poszatkuj. Żurawinę włóż do miseczki, zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 min.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną białą cebulę, krótko przesmaż. Gdy cebula się zeszkli, zdejmij ją z ognia, przestudź. Osącz na sicie namoczoną żurawinę. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Przygotuj słoik.
Układaj w nim kawałki śledzi, przesypując je ziarenkami gorczycy, pieprzem, cukrem, przesmażoną cebulą i żurawiną. Na koniec całość zalej olejem i sokiem z cytryny. Zamknij słoik, odstaw na dwa dni.
Po tym czasie śledzie z dodatkami wyjmij ze słoika. Obierz i pokrój w krążki czerwoną cebulę. Jabłko umyj, pokrój na kawałki. Sparz i pokrój w plasterki drugą cytrynę. wymieszaj ze śledziami. Ozdób gałązkami koperku.Źródło: Świat kobiety