Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śledzie z żurawiną i jabłkiem"
Składniki
Łagodne, nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Katarzyna Jaworek z Mętkowa
Śledzie moczę dobę w wodzie (3-4 razy zmieniam wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i zostawiam na 15 minut.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Mieszam wszystkie . Doprawiam do smaku cukrem, solą, pieprzem.
Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby się „przegryzły”. Gotowe wykładam na talerz.
30 minut • Porcja 200 kcal • Koszt porcji 2 zł • Przepis na 5 porcjiŹródło: Kobieta i życie