Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2453

Dodano:

Odsłon: 5335

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 42g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża puszka masy makowej
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

  2. W międzyczasie roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.

  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  4. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego ciasta na brzegach.

  5. Następnie zwinąć ciasto (razem z papierem) w roladę.

  6. Potem pokroić roladę na plastry o grubości 3 cm i poukładać je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu można je polukrować.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń