Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki drożdżowe ze śliwkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 556
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 684
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 180
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 556
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 684
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 180
Składniki
Płat ciasta drożdżowego rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze przez 30 minut, by dobrze się rozmroziło. Imbir obierz i posiekaj, a suszone śliwki pokrój na cienkie paseczki. Posiekaj 50 g orzeszków ziemnych.
Następnie rozdrobnione suche wymieszaj w misce z 4 łyżkami śmietany kremówki. Masę rozsmaruj na cieście, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Następnie placek zwiń. Gotowy rulon od razu potnij na 14 plasterków.
Ciastka ślimaczki ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem. Każde posmaruj pozostałą śmietaną kremówką, posyp także resztą orzeszków.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Piecz ciastka około 20 minut, nie otwierając piekarnika.
Po wyjęciu ślimaczki pozostaw do wystudzenia. Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gęsty lukier. Oblej nim wystudzone ślimaczki i odłóż na kwadrans, do momentu jego zastygnięcia.Źródło: Na żywo