Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ślimaczki z białej kiełbasy zapiekane z ostrym keczupem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut. 1 porcja: 510 kcal. Cena porcji: 2,40 zł
Kawałki kiełbasy zwiń, uformuj ślimaczki. Zepnij je długimi drewnianymi patyczkami. Włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75–80 st. (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut.
Woda powinna tylko lekko „mrugać”, a nie gotować się. W przeciwnym razie kiełbasa może popękać i będzie wiórowata w smaku.
Sparzoną białą kiełbasę wyjmij z wywaru, odłóż do całkowitego wystudzenia. Przestudzony wywar z gotowania kiełbasy możesz zachować, a następnie użyć do ugotowania świątecznego żurku, barszczu białego albo zupy chrzanowej).
Zupełnie zimną kiełbasę posmaruj ze wszystkich stron olejem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Keczup wymieszaj z papryczką chili, wódką oraz mielonymi goździkami i cynamonem.
Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić, posmaruj ją keczupem z przyprawami. Piecz jeszcze około 10 minut, po czym przewróć, posmaruj z drugiej strony resztą keczupu i piecz kolejne 10 minut. Gotową kiełbasę ułóż na półmisku. Udekoruj np. gałązkami świeżych ziół.Źródło: Tina