Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Ciasto: margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym jajku, powidła i przyprawę do piernika. Mąkę przesiewam z sodą, wsypuję do masy. Domieszam mleko. Ciasto przekładam do foremki. Piekę 50 minut w 180 st. C. Gdy wystygnie, przekrawam na 3 blaty: 2 grubsze i 1 cienki.
Krem: śliwki i kakao zalewam winem i miksuję. 3/4 mleka zagotowuje z cukrem. Resztę mieszam z żółtkami i mąką. Mieszając, wlewam powoli do wrzącego mleka. Gotuję budyń. Studzę. Do margaryny dodaję po łyżce budyniu i ucieram. Na końcu dodaję śliwki.
Blaty przekładam kremem. Na wierzchu rozkładam bakalie i zalewam czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Posypuję wiórkami czekoladowymi i schładzam.