Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowo- ananasowe ciasto

Śliwkowo- ananasowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 18335

Obłędne smaki! Inny od wszystkich wypieków, polecam!

Składniki

  • Ciasto:
  • białko jaja kurzego 15 szt
  • śliwki kanadyjskie 35 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyzeczki
  • Cukier 15 łyzek
  • cukier waniliowy
  • orzechy włoskie mielone 15 dag
  • Bułka tarta 1,25 szkl
  • Masa:
  • budyń śmietankowy
  • Cukier 7 łyzek
  • żółtko jaja kurzego 15 szt
  • Mleko 0,5 litra
  • Masło
  • ananas z puszki
  • Biszkopt:
  • jaja 4 szt
  • Cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna Typ 500 4 łyzki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Śliwkowo- ananasowe ciasto

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę śliwki, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy. Pieczemy dwa ciasta w blaszce 25/36 do 25 minut każdy. Ponczujemy sokiem z ananasów.

  2. Masa:

    Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i żółtka. Gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z masłem.

    Ananasy kroimy w kostkę.

  3. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.

    Przełożenie: Ciasto- masa- ananasy- biszkopt- masa- ananasy- ciasto- polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń